„Czas Dobrego Sera i Wina” w Lublinie i w Restauracji 16 Stołów – 22 i 23 czerwca 2019r., Lublin, Stare Miasto 

Już w najbliższy czerwcowy weekend SERdecznie zapraszamy do Lublina i Restauracji 16 Stołów na IX festiwal nieskończonych form mleka „Czas Dobrego Sera i Wina”.
W dniach 22 i 23 czerwca br. w Lublinie spotkają się serowarzy z całej Europy, a w ślad za nimi tysiące smakoszy sera. Krajobraz polskich serów wciąż niestety sprowadza się jedynie do prostej klasyfikacji na białe i żółte. Niewątpliwie znakomitą okazją do wyedukowania się w tej dziedzinie jest właśnie festiwal „Czas Dobrego Sera i Wina”, który po raz pierwszy odbędzie się właśnie w Miasto Lublin. Zaproszeni producenci przedstawią produkty, które nie są ogólnie dostępne, i których z pewnością nigdy nie mieliśmy okazji wcześniej skosztować. Dla spragnionych wiedzy serowarskiej w czasie trwania festiwalu organizowane będą profesjonalne laboratoria smaku, w których spróbować będzie można najróżniejszych serów w najbardziej śmiałych i zaskakujących zestawieniach.

         Restauracja 16 Stołów jako festiwalowy partner serdecznie zaprasza na specjalne menu festiwalowe dostępne przez cały weekend oraz kolację degustacyjną w najbliższą sobotę o godzinie 20.00, przy ul. Rynek 16/1 w Lublinie 

Tematem przewodnim oczywiście będą unikatowe sery oraz wina. 

Menu degustacyjne „ Lubelszczyzna i sery”

Na początek: „ Polak, Węgier dwa bratanki…”

Kultowe bułeczki z smalcem z Puławianki i Wędzoną słoniną z Mangalicy z sałatką z słodkich ogórków węgierskich oraz polskiego małosolnego

Wino: Hiszpańskie Tempranillo, musujące

1/ Szparag biały/ Sosna/ Śmietana/ Trufla/ Świerk 

Drink: Miód pitny/ Sosna syrop/ Świerk/ Cytryna

2/ Bułka/ Czosnek niedźwiedzi/ Gęsia wątroba/ Wiejski cheddar/ Czerwona cebula/ Masło

Destylat: Miodula Prezydencka

3/ Gryka/ Pstrąg i Jesiotr z Pustelni/ Twaróg dymiony/ Kwaśne jabłko/ Jogurt z miodem i cytryną

Wino: „ Rześki poranek” Seywal Blanc, Jutrzenka. Winnica Pasjonata. Małopolski Przełom Wisły. Polska

4/ Mezalians Policzka wołu i lubelskiego jagniaka/ Grzyby/ Sodziak na maślance/ Jagoda/ Mezalians Rzymu z Lublinem: Liść lauru i Rozmaryn

Wino: „ Słoneczne Popołudnie” Regent, Jutrzenka. Winnica Pasjonata. Małopolski Przełom Wisły. Polska

5/ Kluski do zacierki/ Truskawki/ Wanilia/ Mango na drzewie dojrzewające/ Śmietanka/ Melisa

Wino: „ Letni Wieczór” 100% Jutrzenka. Winnica Pasjonata. Małopolski Przełom Wisły. Polska

W cenie woda, kawa i herbata.

Koszt za osobę 179,00 zł/ osoba

Liczba miejsc ograniczona:18
Zapisy: biuro@16stolow.pl lub tel. 785 272 860 

Specjalne menu festiwalowe – dostępne przez cały festiwalowy weekend! 

Serowe talerzyki w 16 Stołach:

Mozarella di Buffala/ Rukola/ Bazylia/ Pomidory

Cena: 24,00 zł

Buratta/ Zielona oliwka/ Polny koper/ Chleb Zezuiński/ Pikle zielonego szparaga

Cena: 26,00 zł

Pieczony camembert/ Kremowa porzeczka/ Liść laurowy/ Borówka macerowana w miodzie pitnym/ Nasturcja/ Migdał

Cena: 29,00 zł

Makaron jajeczny/ Rukola/ Szparag/ Rabarbar/ Starzony ser Bursztyn

Cena: 34,00 zł

Serdecznie zapraszam do spędzenia tego festiwalowego weekendu w Restauracji 16 Stołów

Rezerwacje i zapisy: biuro@16stolow.pl, tel. 785 272 860