Kochani!
Dania a`la carte:
- Poniedziałek-sobota: od 13:00 do 22:00
- Niedziela: od 13:00 do 20:00
Zespół Restauracji 16 Stołów
Przystawki / Starters
Tatar z polędwicy wołowej z klasycznymi dodatkami, suszonym żółtkiem, kurkami marynowanymi w pieprzu oraz masełkiem dyniowym
/ Beef tenderloin tartare with classic garnishes, dried yolk, chanterelles marinated in pepper and pumpkin butter /
Carpaccio z ośmiornicy z sałatką ziemniaczaną z kolendrą i szczypiorkiem, majonezem z papryką pieczoną oraz piklami z czerwonej cebuli
/ Octopus carpaccio with potato salad with coriander, chives, mayonnaise with roasted pepper and red onion pickles /
Pieczona dynia na musie z kalafiora z kafirem i limonką, marynowanym koprem włoskim oraz sosem z suszonych grzybów z boczniakiem oraz kruszonką z orzecha laskowego
/ Roasted pumpkin on cauliflower mousse with kaffir and lime, marinated fennel and dried mushrooms sauce with oyster mushroom and hazelnut crumble /
Krewetki tygrysie z patelni smażone z chorizo, pieczarkami, szpinakiem i kukurydzą podane z curry z kalafiora
/ Pan-fried tiger prawns with chorizo, champignons, spinach and corn, served on cauliflower curry /
Sałatki / Salads
Mozarella Buffalo z wędzonym łososiem, konfiturą z pomidorami i piklami z dyni, chrupiącą cukinią oraz marynowanymi oliwkami
/ Buffalo Mozzarella with smoked salmon, ripe tomato confiture and pumpkin pickles, with crispy courgette and marinated olives /
Zupy / Soups
Aromatyczny krem z dyni z grzankami razowymi, kruszoną z pistacji, olejem z dyni oraz serem Bursztyn
/ Flavourful roasted pumpkin soup with whole grain croutons, pistacchio crumble, pumpkin oil and Bursztyn regional cheese /
Lubelski biały barszcz gotowany na zakwasie z wiejską kiełbasą i schabem, ziemniakami oraz jajem na miękko
/ Lublin rye sourdough soup with Polish farmhouse sausage and pork, potatoes and a soft-boiled egg /
Dania główne / Main dishes
Makaron z krewetkami, kalmarami, małżami nowozelandzkimi, omułkami w sosie pomidorowym z białym winem i lubczykiem
/ Pasta with shrimps, squids and New Zealand littleneck clams and mussels in tomato sauce with white wine and lovage /
Piotrosz w sosie cytrynowym podany na musie z pasternaku z placuszkiem z buraczków oraz chrupiącą sałatką z marchewki i białej rzodkwi
/ Peter’s fish (John Dory) in lemon sauce, served on parsnip mousse, with beetroot cake and crispy carrot and Daikon radish salad /
Złota makrela w sosie kasztanowym podana na musie z bakłażana z karmelizowaną brukselką oraz pirogiem jaglanym
/ Golden mackerel on chestnut sauce on eggplant mousse with carmelized brussels sprouts and millet cake /
Policzek wołowy w sosie własnym z gruszką i tymiankiem, podany na musie z śliwki z moskolami oraz brązową pieczarką zapieczoną z z szalotką i serem Korycińskim
/ Beef cheek in gravy with pear and thyme, served on plum mousse with regional potato flatbread (moskole) and brown champignon baked with shallot and Koryciński cheeser /
Stek z polędwicy wołowej z Pniewa w sosie grzybowym z boczniakami podany na musie z bakłażana z placuszkiem z buraczka oraz szpinakiem z patelni
/ Beef tenderloin steak (Polish beef from Pniewo) in mushroom sauce with oyster myshrooms, served on eggplant mousse, with beetroot cake and fried spinach leaves /
Moskole na musie z bakłażana z w sosie grzybowym z chrupiącą sałatką z marchewki i białej rzodkwi
/ Regional potato flatbread (moskole) on eggplant mousse in mushroom sauce with crispy carrot and Daikon radish salad /
Filet z kaczki w sosie własnym z czerwonym winem i suszoną figą, podany na musie z śliwek, pirogiem jaglanym oraz brukselką smażoną z pistacjami
/ Duck breast fillet in gravy with red wine and dried fig, served on plum mousse, millet cake and brussels sprouts fried with pistacchios /
Desery / Desserts
Czekoladowe brownie z sosem orzechowym z amaretto, lodami z leśnych owoców oraz musem z dyni i cynamonu
/ Chocolate brownie with peanut sauce and amaretto, forest fruit ice-cream and pumpkin mousse wih cinnamon /
Crème brûlée z wanilią, karmelizowaną gruszką oraz chrupiącym listkiem klonu
/ Crème brûlée with vanilla, carmelized pear and crispy maple leaf /