„Czas Dobrego Sera i Wina” w Lublinie i w Restauracji 16 Stołów – 22 i 23 czerwca 2019r., Lublin, Stare Miasto
Już w najbliższy czerwcowy weekend SERdecznie zapraszamy do Lublina i Restauracji 16 Stołów na IX festiwal nieskończonych form mleka „Czas Dobrego Sera i Wina”.
W dniach 22 i 23 czerwca br. w Lublinie spotkają się serowarzy z całej Europy, a w ślad za nimi tysiące smakoszy sera. Krajobraz polskich serów wciąż niestety sprowadza się jedynie do prostej klasyfikacji na białe i żółte. Niewątpliwie znakomitą okazją do wyedukowania się w tej dziedzinie jest właśnie festiwal „Czas Dobrego Sera i Wina”, który po raz pierwszy odbędzie się właśnie w Miasto Lublin. Zaproszeni producenci przedstawią produkty, które nie są ogólnie dostępne, i których z pewnością nigdy nie mieliśmy okazji wcześniej skosztować. Dla spragnionych wiedzy serowarskiej w czasie trwania festiwalu organizowane będą profesjonalne laboratoria smaku, w których spróbować będzie można najróżniejszych serów w najbardziej śmiałych i zaskakujących zestawieniach.
Restauracja 16 Stołów jako festiwalowy partner serdecznie zaprasza na specjalne menu festiwalowe dostępne przez cały weekend oraz kolację degustacyjną w najbliższą sobotę o godzinie 20.00, przy ul. Rynek 16/1 w Lublinie
Tematem przewodnim oczywiście będą unikatowe sery oraz wina.
Menu degustacyjne „ Lubelszczyzna i sery”
Na początek: „ Polak, Węgier dwa bratanki…”
Kultowe bułeczki z smalcem z Puławianki i Wędzoną słoniną z Mangalicy z sałatką z słodkich ogórków węgierskich oraz polskiego małosolnego
Wino: Hiszpańskie Tempranillo, musujące
1/ Szparag biały/ Sosna/ Śmietana/ Trufla/ Świerk
Drink: Miód pitny/ Sosna syrop/ Świerk/ Cytryna
2/ Bułka/ Czosnek niedźwiedzi/ Gęsia wątroba/ Wiejski cheddar/ Czerwona cebula/ Masło
Destylat: Miodula Prezydencka
3/ Gryka/ Pstrąg i Jesiotr z Pustelni/ Twaróg dymiony/ Kwaśne jabłko/ Jogurt z miodem i cytryną
Wino: „ Rześki poranek” Seywal Blanc, Jutrzenka. Winnica Pasjonata. Małopolski Przełom Wisły. Polska
4/ Mezalians Policzka wołu i lubelskiego jagniaka/ Grzyby/ Sodziak na maślance/ Jagoda/ Mezalians Rzymu z Lublinem: Liść lauru i Rozmaryn
Wino: „ Słoneczne Popołudnie” Regent, Jutrzenka. Winnica Pasjonata. Małopolski Przełom Wisły. Polska
5/ Kluski do zacierki/ Truskawki/ Wanilia/ Mango na drzewie dojrzewające/ Śmietanka/ Melisa
Wino: „ Letni Wieczór” 100% Jutrzenka. Winnica Pasjonata. Małopolski Przełom Wisły. Polska
W cenie woda, kawa i herbata.
Koszt za osobę 179,00 zł/ osoba
Liczba miejsc ograniczona:18
Zapisy: biuro@16stolow.pl lub tel. 785 272 860
Specjalne menu festiwalowe – dostępne przez cały festiwalowy weekend!
Serowe talerzyki w 16 Stołach:
Mozarella di Buffala/ Rukola/ Bazylia/ Pomidory
Cena: 24,00 zł
Buratta/ Zielona oliwka/ Polny koper/ Chleb Zezuiński/ Pikle zielonego szparaga
Cena: 26,00 zł
Pieczony camembert/ Kremowa porzeczka/ Liść laurowy/ Borówka macerowana w miodzie pitnym/ Nasturcja/ Migdał
Cena: 29,00 zł
Makaron jajeczny/ Rukola/ Szparag/ Rabarbar/ Starzony ser Bursztyn
Cena: 34,00 zł
Serdecznie zapraszam do spędzenia tego festiwalowego weekendu w Restauracji 16 Stołów
Rezerwacje i zapisy: biuro@16stolow.pl, tel. 785 272 860