Szef kuchni

Dwie restauracje, dwie kuchnie i jedna Miłość do sztuki kulinarnej!

Piotr Kwiatosz jeden z najbardziej utalentowanych Szefów Kuchni na Lubelszczyźnie. Odbył praktyki i pracował w najbardziej prestiżowych hotelach i restauracjach w Lublinie. Już w wieku 24 lat został szefem kuchni dobrze znanej niegdyś restauracji Tamara Caffe.  Ambitny, perfekcjonistaw każdym calu, cierpliwy nauczyciel, Szef i Przyjaciel w jednym. Miłośnik kuchni francuskiej, jednak powrót do korzeni, szczególnie do regionalizmu i receptur ukrytych dziś już jedynie na wsiach u doświadczonych gospodyń, sprawiły, że kuchnia polska, zwłaszcza ta lubelska stała się najbliższa jego sercu. Wielbiciel dobrego wina, bez którego jak twierdzi „nie istnieje doskonała kuchnia”, a wino i potrawa dopiero wspólnie stanowią kwintesencję smaku. Produkty regionalne od lokalnych dostawców to podstawa jego kuchni… Przy wykorzystaniu nowoczesnych technik kulinarnych (kuchnia molekularna, technika Sous- Vide) oraz nowatorskiego i dynamicznego spojrzenia na tradycyjne składniki, odkrywa dla Państwa dawno zapomniane potrawy Lubelszczyzny w nowej, odmienionej formie. Jak twierdzi: „piękno gastronomii polega na tym, że tu wszystko jest w Moich rękach, a karmienie gości to ogromna odpowiedzialność, a zarazem wspaniałe wyzwanie i poczucie spełnienia”.

Obecnie współwłaściciel i szef kuchni dwóch znanych lubelskich restauracji 16 Stołów oraz CHAPTER ONE by Piotr Kwiatosz. Pierwsza rzec można to jego dziecko, wypieszczone i ukochane… 16 Stołów to tradycyjna kuchnia polska, smaki dzieciństwa serwowane w nowoczesnej formie w myśl idei Slow Food i fusion. Cyklicznie zmieniająca się karta menu w zależności od obowiązującej pory roku, sezonowe składniki i produkty od regionalnych dostawców, samodzielnie uprawiane kwiaty jadalne oraz znakomita selekcja win z przeróżnych zakątków świata. CHAPTER ONE natomiast to nowy rozdział w lubelskiej gastronomii i życiu samego Piotra. Pierwsza i jedyna restauracja typu fine dinning w Lublinie. Istotą tego miejsca jest kuchnia… dosłownie otwarta dla odwiedzających ją Gości.  Nowatorskie i zaskakujące połączenia smaków, dania, za którymi stoją niezwykłe emocje. Wzruszenie, zaskoczenie i zabawa w otoczeniu doskonałych i wyselekcjonowanych alkoholi… To miejsce gdzie jedzenie uzależnia się od wina i odwrotnie. Dwie różne restauracje, dwie różne kuchnie i jedna miłość do sztuki kulinarnej… Pasję, oddanie i zaangażowanie Piotra znaleźć można na każdym serwowanym talerzu, a to już zdecydowanie więcej niż tylko… gotowanie.