Dilmah School of Tea 2017 – byliśmy tam i my! Szkoliliśmy się od najlepszych!!! Dziękujemy za niezwykła przygodę i szansę jaką otrzymaliśmy. Podróż na Sri Lankę okazała się nie tylko naszym spełnieniem marzeń, ale przede wszystkim niesamowitym doznaniem jakim jest proces zbioru i przetwarzania herbaty.
„Zbiór herbaty w Cejlonie, to piękny proces, który nadal odbywa się w tradycyjny, ręczny sposób, co wpływa na znakomitą jakość herbat Dilmah. Bardzo przydatne dla nas jako restauratorów, były organizowane konferencje na temat parzenia herbaty i jej komponowania z potrawami, z czego byliśmy egzaminowani. Szczególnie ciekawe były warsztaty, na których poznawaliśmy tajniki testowania serów z dobranymi do niego herbatami. Pomysł na początku wydawał się niecodzienny, bardzo innowacyjny, ale był strzałem w dziesiątkę. Aromaty, które zyskiwały sery dzięki herbacie i na odwrót było dla nas niezwykłym doświadczeniem smakowym. Wiedzę, którą zdobyliśmy chcemy wykorzystywać na co dzień w naszej restauracji” – wyjaśnia Piotr Kwiatosz Szef Kuchni i właściciel Restauracji 16 Stołów